Søren Mentz 2008

 

Rejse gennem islands historie
– den danske forbindelse.

I en bog om islandsk historie, er Emma Gad vel ikke et navn der vil forventes at optræde, men her er hun også. Næsten et helt kapitel: “Island på udstilling – Paris 1900 og Tivoli 1905”.

Søren Mentz: Rejse gennem islands historie. Titel: Rejse gennem islands historie – den danske forbindelse
Red.: Søren Mentz
Udgiver: Gad
207 sider, illustreret
År: 2008
ISBN: 978-87-12-04381-2

Danmark havde givet Island en grundlov med begrænset hjemmestyre i 1874, som blev udviddet i 1904.
Verdensudstillingen i Paris 1900, havde naturligvis også dansk deltagelse, og fra den udstilling blev fx citeret om Danmarks udstilling: “fra sine arktiske besiddelser Grønland, Færøerne og Island.”
Det var ikke let for islændingene at sluge benævnelsen som en koloni, men der var ikke meget at kunne stille op.
Det var der derimod efter deres udviddede hjemmestyre i 1904, som også gav islændingene en stærkere selvstændighedsfølelse.

Der blev skrevet meget i pressen om den kommende Koloniudstilling. Så meget at det blev for meget for islændingene at blive indlejret i den kategori. I en erklæring fra studenterforeningen i Reykjavik, blev der tydeligt sagt mellem jul og nytår 1904, at islændingene ville modarbejde ethvert skridt “som på nogen måde kan være nedsættende for vort folk.”
Det resulterede i den endelige officielle titel (efter mange intense debatter): “Dansk Koloniudstilling (Grønland og Dansk Vestindien) samt Udstilling fra Island og Færøerne.”

island2island3

I pressen og blandt befolkningen, blev den alligevel oftest blot kaldt Koloniudstillingen.
Alt i alt er det en fornem gennemgang af Islands historie, som også nævner Danmarks udmærkede forhold til Island i dag (efter de islandske håndskrifter blev leveret tilbage i 1971!).

I øvrigt havde både island og dansk vestindien stor bevågenhed fra Emma Gads side. Siden år 1900 hvor Dansk Kunstflidsforening blev oprettet, var der deltagere fra begge steder der på friplads fik tilbudt undervisning, med det formål at vende tilbage er ernærede sig med de tillærte færdigheder og lære fra sig.
At uddanne kvinder til frie kvinder, var altid målet for Emma Gad.
T.H.