Vi gik igaar en Runde i Thranes og Arnes Have.
Vi gik der for at se de Forandringer, der mulig var foretagne.
Det var ikke meget! Man bygger i Tivolisøen en Grotte; men den bliver først færdig om en Maanedstid. Undervandspanoramaet forsvinder, og Skibet bliver nu anvendt til en Kæmpegynge, der vistnok skal illudere et Skib i Søgang.
Der vil komme megen Søsyge ud af det! Læs hele artiklen
Paa Udstillingspladsen bagved Mælkeriet er der heller ikke noget færdigt. Her gaar Fru Emma Gad og dirigerer med Rutine en hel Stab af Haandværkere, som skal udføre Rammen til Fruens sidste idé: “Koloniudstillingen og Udstillingen for Island”.
Denne Tilføjelse til det oprindelige Navn skyldes de gode Islændere.
Naar man gaar ind paa Labyrintens gamle Plads, vil man se, at Lunds ypperlige Schweizerpanorama er forsvundet.
Pladsen er ryddet, for at Fjerkræudstillingen og andre Specialudstillinger kan afholdes her.
Ved Indgangen er der rejst en taarnlignende Bygning (Arne Petersens Tegning), og derinde har Maleren Stæhr Olsen og Billedhuggerne Edelmann og Carlsson fremtryllet et sjældent smukt Panorama, der gengiver Port Arthurs Belejring.
Dette Panorama bliver færdigt til Aabningsdagen paa Søndag og vil foruden Hartmannsfestlighederne og de fuldt udsprungne Træer være Direktionens Overraskelse til Københavnerne.
Kassander.
Adresseavisen, 24. maj 1905.
Vi gik i Gaar Formiddags ind paa Udstillingspladsen bag Tivolis Koncertsal for at se Forberedelserne til “Dansk Kunstflidsforening”s Koloniudstilling og Udstilling for Island.
I Dag otte Dage skal Udstillingen aabnes, og det stod os derfor klart, at alt vilde være et Kaos, hvoraf man ikke skulde tro, der kunde bringes noget pænt ud i Løbet af de kommende syv Døgn.
Det slog ogsaa til. Enhver god Udstiling bør først blive færdig i det øjeblik de første Ord af Indvielsestalen siges. Det varsler den virkelige Succes. Læs hele artiklen
Og der er al Grund til at tro, at Succes’en her vil blive stor. Thi man kan nu skimte Konturerne af Festens Rammer, og efter dem at dømme, vil det blive en baade original, smuk og interessant Udstilling, som i denne Sommer skal drage vore Bysbørn og Udlændinge til.
Efter at have hilst paa Komiteens Formand Etatsraad Henningsen og Sekretæren, Admiralinde Emma Gad begav vi os under Direktricen, Frk. Klüwers elskværdige Førerskab gennem alt det, der skal forme sig til “Dansk Koloniudstiling samt Udstilling for Island og Færøerne”.
Hovedindgangen bliver ad Porten nærmest ved det kinesiske Thetaarn, og straks man kommer ind, har man til højre Islands Hus. En smuk Træbygning, der er foræret af Grosserer Thor E. Tulinius, og som skal monteres med lutter gammelt islandsk Husgeraad at stor Værdi.
Det kønne Bjælkehus, hvis Tag dækkes med Græstørv, hviler paa tykke Stolper, hvorimellem Carl Lunds Pensel anbringer Pseudoklippestykker.
Tilvenstre for Indgangen ligger et dansk Bondehus,hvor “Dansk Kunstflidsforening” udstiller Hedeboarbejder og en køn ung Dame i Nationaldragt underholder og vejleder de Besøgende.
Selve den store Udstillingshal deles i tre Afdelinger. I den første udstilles under Ingeniørkaptajn H. U. Ramsing vestindiske Produkter og andre Sager fra vore Perler i Atlanterhavet.
I anden Afdeling har Direktør Ryberg fra “Den kongelige grønlandske Handel” Arrangementet. Denne Afdeling er helliget Grønland og her udstilles veritable Konebaade og Kajakker, udstoppede Isbjørne og Sælhunde, gamle Dragkister og smaa Modeller af Kister og Bygninger i vort nordligste Biland.
Endelig er den sidste Del af Hallen taget i Brug dels af Færøerne og dels af Island, hvilke to Landes Tarv bestrides af Grosserer Tulinius.
Fra Hallen kommer man ind i en lang Pergola, hvis højre Side udelukkende optages at fire, fem Panoramaer, der forestiler Egne fra Island, Færøerne og Grønland. Ovenstaaende gengiver vi et af disse, det forestiler en Gade i Thorshavn.
Venstre Side af Pergolaen optages af en færøisk “Røgstue” og en do. “Glasstue”. Det sidste Navn stammer fra, at der er Glasruder i Stuens Vinduer.
Endvidere findes paa denne Side Tombola, Foreningen “De danske Atlanterhavsøer”s Udstilling, Boder, hvorfra der sælges saa forskellige Sager som Postkort, Pelsværk og vestindiske Frugter samt meget andet.
Endelig kommer vi ud til Udstillingens vestlige Ende, som ganske og helt er helliget Vestindien. Paa et pragtfuldt Lærred fremtrylles St. Thomas, og i Forgrunden dannes en smuk, kølig Palmeskov, hvor sorte Tjenerinder vil bringe de Besøgende Læskende Drikke.
Entren til alle disse Herligheder bliver 25, højst 35 øre. For de Penge faar man Lov til at bese alle Herlighederne og faar om Aftenen Lysbilleder i Tilgift.
Jyllands-Posten, 28. maj 1905.
Kjøbenhavn, 26. Maj.
Mulig allerede paa Onsdag, mulig først paa Lørdag vil den saa meget omtalte Sommerudstilling i Tivoli med det lange Navn blive aabnet: “Dansk Koloniudstilling samt Udstilling fra Island og Færøerne”.
Naturligvis befinder den sig endnu i Kaos, men men kan dog se, hvorledes den vil komme til at forme sig. Den ligger omme bag Tivolis Koncertsal og spænder over en ganske betydelig Plads, men alligevel vil det knibe med Rummet. Hovedbygningen er en Udstillingshal, Tivoli opførte for nogle Aar siden, og som efterhaanden har huset mange forskjellige Ting. Den er nu för tilfället udstyret med en Frise, der forestiller mange forskjellige Slags Apparater til Færdsel paa Vandet, Kajakker og Vikingeskibe og meget mere, og bag dem anbringes i Køjerne de forskjellige Sager fra Kolonierne. Læs hele artiklen
For Grønlands Vedkommende er det den samme Samling, der i sin Tid imponerede de Besøgende paa Pariserudstillingen. Fra Vestindien kommer der Adskilligt, deriblandt en hel Negerfamilie, men der er det Aber derved, at Skibet er forsinket og først kan komme i sidste Øjeblik. Man faar saa maaske til at begynde med trøste sig med, at Komiteen ogsaa har tænkt paa de forhenværende danske Kolonier og udstillet nogle Erindringer om dem.
Islænderne var som bekjendt meget Misfornøjede med at skulle udstille sammen med Kolonierne og skulde derfor være noget for sig selv. De har faaet deres eget Hus udenfor Hallen. Om de er tilfredse med det, er maaske meget tvivlsomt. I al Fald ligner det næppe noget nu existerende Hus paa Island; men det kan jo nok være, at man paa Njals Tid har tænkt paa en saadan Efterligning af norsk Bygningsstil. Imidlertid har Islands Hus medført – som et Offer til vrede Guder -, at der paa den anden Side af Hallen er bygget et lille »Danmarks Hus«. Det var nemlig en af Islændernes Klager, at Danmark ikke selv var med paa Udstillingen, og for at imødegaa den, har man da bygget en Kopi af et lille Bondehus fra Sjælland med en Storkerede paa Taget, og inde i det vil en Hedebokone være at se i Arbejde med at brodere.
I Forlængelse af Udstillingshallen er bygget en lang overdækket Gang, og det er ikke umuligt, at de Besøgende vil anse den som Udstillingens clou; thi mens der langs dens ene Side findes Plads til Tombola og meget Andet, er paa den anden Side og for Enden af Gangen ved Hr. Carl Lunds Hjælp fremtryllet — tør man nok sige – fortrinlige Prospekter fra alle de udstillende Dele af det danske Monarki. For Enden af Gangen ses Caroline Amalie paa St. Thomas saa livagtig som kun muligt, og langs Gangens Side ser man et grønlandsk Kystlandskab med drivende Is, en Gade i Thorshavn og en vid Udsigt over en islandsk Slette. Det er virkelig saa, at man for hver Gang man ser ny Værker af Hr. Lund, henfalder til stadig stærkere Beundring af hans Kunst.
Om nu ellers Islænderne forholder sig rolige, vil Udstillingen sikkert blive en smuk Succes; men dem kan man aldrig stole pas. Deres Minister er her nede for Tiden, men rejser inden Udstillingens Aabning. Han skal hjem og rense sig for de Beskyldninger for Provisorisme, som hans Medbejler til Ministertitlen, Dr. Valtyr Gudmundsson atter og atter udslynger mod ham, og Doktoren selv er “privat” udtraadt af Udstillingskomiteen, efter at han først var exkluderet af de islandske Studenters Forening, fordi han ikke vilde udtræde af Komiteen. Man maa derfor være forberedt paa lidt af hvert. (B.)
Nationaltidende, 30. maj 1905.
Inde paa Koloni-Udstillingen i Tivoli kan man i disse Dage jævnlig se en elskværdig gammel Herre, der nærmest ligner en jævn hyggelig Skipper. Det er den islandske Skjald og Præst Matthias Jochumsen.
Olaf Hansen har oversat nogle af hans Digte. Ellers ved de fleste herhjemme kun det om ham, at han af sine Landsmænd betragtes som den største nulevende Digter af den gamle Skole, og at han oppebærer en efter danske Forhold klækkelig Digtergage. Læs hele artiklen
Paa Island nyder Matthias Jochumsen der største Anseelse, og de islandske Studenter her i Byen har jævnligt fejret ham under hans Besøg i København. Hans Ord har Vægt som faa andres; det har da sin Interesse at høre, hvorledes han ser paa den Udstilling, som nu skal aabnes derinde i Tivoli.
Vi har i Dag havt en Samtale med den gamle islandske Digter og skal her gengive hans Udtalelser.
“Man har”, sagde Pastor Jochumsen, “anmodet mig om at tale ved Aabningshøjtideligheden, men jeg tager Hjem en af Dagene og er midt i Forberedelserne til min Rejse, saa jeg har ikke ment at kunne efterkomme Opfordringen. Desuden har jeg aldrig før holdt noget offentligt Foredrag maa Dansk. Men maaske finder jeg en Lejlighed til en lille Improvisation. Hele dette Udstillings-Spørgsmaal er jo blevet fremstillet paa en mindre heldig Maade i en Del af den islandske Presse. Bag Misstemningen laa der det Gran af Sandhed, at man til en Begyndelse hernede fra maaske nok kunde have henvendt sig – hvad skal jeg sige? – lidt mere formelt til de ledende Kredse i Reykjavik. Men iøvrigt maa jeg sige, at baade Fru Emma Gad, Grosserer Tulinius og andre, der har havt med Udstillingen at gøre, er optraadte med den loyaleste Hensyntagen. Ikke mindst fortjener Grosserer Tulianius Tak for det smukke Bjælkehus, som han paa egen Bekostning har ladet bygge.
Efter hvad jeg hidtil har set, forekommer det mig, at den islandske Udstilling, skønt ganske begrænset, præsenterer sig meget smukt. Jeg opfatter den hele Udstilling som noget rent privat, og jeg kan ikke forstaa, at nogen har villet tale om en officiel Fremvisning, ved hvilken vi Islændere blev sidestillet Eskimoer og Negere. Jeg tror ogsaa, at denne Misstemning nu er ved helt at svinde, og skulde der være nogen Misforstaaelse til Rest, da er det min Opgave, naar jeg nu kommer hjem med Fakta i Lommen, at klarlægge Sagen for mine Landsmænd. Med en lille Ændring kan jeg sige som den store, gamle Normand Bjørnstjerne Bjørnson sagde i Aalborg: Jeg betragter mig ikke alene som Islænding, men som nordisk Mand. Min Trøst, mit Haab er det fælles nordiske. Det skulde vi pleje omhyggeligt – ogsaa her i København.
Alt, hvad jeg formaar, det vil jeg gøre for at fremme Forstaaelsen mellem Island og Danmark. Jeg har denne Gang været herovre for at læse Korrektur paa en Bog, der skal hedde “Fra Danmark”, og udkomme paa Islandsk. I smaa løse Essays med indstrøede Digte forsøger jeg her at give en Skildring af dansk Historie og Kultur, og næste Aar tænker jeg paa at udgive en dansk Turistbog om Island. Jeg sad deroppe i Akureiri som Præst indtil for 5-6 Aar siden. Men mine Penne vilde, at jeg skulde høre op med at prædike for bedre at kunne digte og synge ind i Folket. Man siger, at Folket villigt laaner mig Øre.
Denne Modtagelighed vil jeg benytte til efter Evne at knytte Baandet fastere mellem Island og Danmark, saaledes at vi finder hinanden helt og fuldt i fælles Interesser, der ikke alene er vore, men hele Nordens.”
Cac.
Skive Folkeblad, 31. maj 1905.
Udstillingen staar nu rede til at tage imod de Gjæster, der vil aflægge den et Besøg, og det bliver forhaabentlig mange. Thi her bydes en saa enestaaende Lejlighed som aldrig før til paa en nem og behagelig Maade at gjøre sig bekjendt med vore Besiddelser paa Jordklodens forskellige Egne fjærnt fra Danmark, fra Steder, hvor kun Mindstedelen af de Danske er saa lykkelige at komme til at aflægge Besøg.
Det er mange og travle Hænder der i de sidste Dage har været sysselsat med at bringe denne Udstilling i Orden; men Arbejdet er lykkedes saa godt, at det hele nu trods nogen Uro før med Hensyn til den vestindiske Post, der syntes at skulle forsinkes, præsenterer sig paa en udmærket tiltalende Maade.
Inde paa Udstillingen var vi saa heldige at træffe Admiralinde Emma Gad, der har sin Del af Æren for det smukke Værk. “Er denne lille sjællandske Bondestue med Indgangen til Udstillingsbygningen ikke henrivende?”, spørger Fruen. “Den er monteret med Gjenstande fra Partitulier Thranes berømte Samling i Utterslev. Se dette nydelige Bord, Himmelsengen, Bilæggerovnen, en lille Kanariefugl, spillevende, hør, nu synger den! Og saa denne Rok, ægte og paalidelig, som iøvrigt alt andet selvfølgelig er her paa Udstillingen. Det vil blive morsomt at se en gammel Bondekone, som skal komme herind fra Hedeboegnen, sidde her og spinde Hør”. Læs hele artiklen
Stuen er fortryllende. Det maa man indrømme. Men for Udstillingsgjæsterne er den som et forjættet Land: man maa kun se derind. Men den staar der jo ogsaa kun for at symbolisere Danmark, der ligger omgivet at sine Bilande.
Men videre ind i selve Udstillingshallen. Her møder vi strax en mægtig udstoppet Isbjørn, ved hvis Fod der ligger et Par Sæler. De fortæller os om, at vi nu er kommet til det af Danmarks Bilande der ligger i det yderste Norden. “Fra Grønland er her superbe Ting”, siger Fru Gad. “Denne righoldige Udstilling skyldes Direktør Ryberg fra den kgl. grønlandske Handel, den eneste, der kunde arrangere det – Grønland er jo et lukket Land. Men her er det aabent for alle. Her ser man den største Sælhund, der nogensinde er fanget, en mægtig Konebaad, et Beboelsestelt, Klæder, Husgeraad o. s. v. Ja, De ser, der er en Række interessante Enkeltheder”.
Fra Færøerne er der et Par dejlige Stuer, der præsenterer sig vidunderligt, som de staar fuldt monterede, “Glassalen”, den fine Stue med lækre ægte gamle Møbler og en nydelig “Bornholmer”, – og “Røgstuen”, hvor man opholdt sig til daglig Brug, og hvor man dansede de gamle Folkedanse. Af Landskaber ser man her den berømte Thingvallaslette, det gamle Thingsted, maaske det ældste i Verden.
Island har sit eget Hus, som Grosserer Thullinius har ladet sætte op. Det tager sig prægtigt ud. Gjennem “Svalen”, en Veranda paa Forsiden, hvorfra man som Regel havde Udsigt til Havet, kommer man ind i et dejligt Rum helt i gammel nordisk Stil. Man ser en Mængde Ting af stor kulturhistorisk Interesse, deriblandt 2 nyttige Kvindedragter af dem, der bruges ved Højtid og Fest, af fint sort Klæde og med st smukt gyldent Livbælte. Man ser et Krudthorn fra Kristian den Fjerdes Tid, en Samling Litteratur med Ting fra den ældste Tid til Nutiden, udskaarede Arbejder som Kirkeudstyr, Præstestole, Altertavle og lignende.
Fra Vestindien har Carl Lund malet et særdeles vellykket Panorama over St. Thomas By og Havn. En Negerfamilie vil overvære Udstillingen, og man vil kunne faa vestindiske Forfriskninger at nyde derinde. Man ser bl. a. en meget smuk vestindisk Dagligstue.
Selv fra det fjærne Trankebar har man faaet noget, særlig mærkes et meget ejendommeligt Stykke Gobelin fra de gamke Kogevæverier, som anlagdes paa Kristian den Fjerdes Tid. Det forestiller de danske Skibe, der sejler til Trankebar.
I Forbindelse med Udstillingen er der arrangeret en Tombola, hvor man kan vinde Gevinster fra de forskellige Lande: der er et udsøgt Række Numre.
Endvidere vil der blive holdt en Række oplysende Foredrag om de forskjellige Lande. Det første bliver d. 3. Juni, da Oberstløjtnant Rambusch taler om Plantevæxt og Landbrug i Vestindien.
Efter Aabningshøjtideligheden d. 31. Maj er Udstillingen aaben for Publikum.
L. Th. A.
Politiken, 31. maj 1905.
Under al fornøden Højtidelighed aabnes i Eftermiddag i Tivoli den Udstilling, der officielt hedder “Dansk Koloniudstilling samt Udstilling for Island og Færøerne”. Det er Fru Admiralinde Emma Gad, i Spidsen for Dansk Kunstflidsforening, der har faaet Idéen og realiseret den trods mangehaande Hindringer. Ære være den, der har gode Idéer og overvinder Hindringer. Udstillingen er baade smuk og omfattende, og Tivoligængere vil have Fornøjelse af at kigge indenfor. Det almindelige Publikum bedes blot om ikke at møde med altfor overdrevne Forventninger, og Sagkyndige bør ikke vente deres Kundskaber om vore nordlige Atlanterhavsøer i væsentlig Grad forøgede. LÆS HELE ARTIKLEN
Udstillingen fremtræder ikke egentlig systematisk ordnet. Der er ikke lagt Vægt paa det historisk-kronologiske, man flakker lidt hjemløs omkring og ser ingen Metode i Tingene. Det siges, at man ikke har villet kopiere vor fortræffeligt ordnede “Koloni”-Udstilling i Paris, snarere har man villet give et underholdende Indtryk af Natur og Folkeliv paa vore Atlanterhavs-Øer. Spredt Fægtning, løst forbundne Enkeltheder – saadan er Hovedindtrykket. Men selvfølgelig fikst arrangeret og seværdigt alligevel.
En Hovedanke kan rettes mod den hele Udstilling: Hvad er egentlig Meningen med den, da den jo ikke er historisk retrospektiv? Har Arrangørerne mon haft et nationalt eller økonomisk Formaal for Øje sammen med Befolkningen paa vore Atlanterhavs-øer, eller staar ikke Befolkningen som saadan ganske udenfor. Er ikke Tidspunktet uheldig valgt, og har ikke Forberedelserne for de fjerne Koloniers Vedkommende været altfor kortvarig?
Endnu tør jeg ikke udtale mig afgørende om andre Afdelinger end den grønlandske.
Hvis jeg var Grønlænder, vilde jeg protestere mod den Tilsidesættelse, den grønlandske Race er Genstand for paa Udstillingen. Jeg véd fra Grønlændere, at de har følt sig dybt saarede over Formen for Islændernes Protest, den Gang disse ikke vilde udstille sammen med “Skrællinger og Blaamænd”. Det ser ikke smukt ud, at man kræver Ret for sig selv og dog træder andres Ret under Fødder. Men jeg véd at den Dag, den islandske Student lærer den intelligente grønlandske Fanger nøjere at kende, vil Haansordene forstumme.
Den grønlandske Udstilling er virkelig yderst fornøjelig, paa enkelte Omraader, f. Eks. den grønlandske Handels-Udstilling fra Østgrønland, endogsaa helt ud ekscellent, men hvordan kan man dog udstille talrige Montrer med fint forarbejdede grønlandske Husflidsgenstande uden en eneste Gang at nævne Navnet paa den, der taalmodigt og ofte med megen Kunstsans har udskaaret og afpudset, som Regel med de tarveligste Redskaber, alle disse nydelige Smaating i Ben og Sten?
Den smukke Interesse, der for Tiden er oppe for Grønland, bør i første Række komme Grønlænderne til Nytte. Havde vi ventet lidt med Udstillingen, og havde vi faaet de Indfødte selv i Tale, vilde Resultatet være blevet adskilligt værdifuldere, og en god Idé, realiseret paa en mere tiltalende Maade.
Foreningen “De danske Atlanterhavs-Øer” burde have udført Admiralindens fortræffelige Idé – saa var Hovedvægten sikkert bleven lagt paa en systematisk Skildring af Erhvervslivet, og Udstillingens mulige Udbytte havde gjort Gavn paa de rette Steder.
Nu er en god Idé for lange Tider brugt færdig.
Lad os imidlertid efter disse indledende Bemærkninger tage Udstillingen for, hvad den er, og se nøje efter, om vi faar et nogenlunde paalideligt Billede af Natur og Folk paa Færøerne, Island, Grønland og de vestindiske Øer igennem den.
Vi mødes altsaa imorgen igen.
M.-E.